De uitzendkracht en arbeidsovereenkomst
- Posted by admin
- On 23 augustus 2017
- 0 Comments
- ABU, arbeidsovereenkomst, arbeidsovereenkomst bepaald tijd, fase A, uitzendovereenkomst, Wet werk en zekerheid, WWZ
Wet werk en zekerheid
Met de invoering van de Wet werk en zekerheid, WWZ, op 1 juni 2015, is er het een en ander veranderd met betrekking tot arbeidscontracten voor bepaalde tijd. Over het algemeen zullen deze wijzigingen bij iedereen wel bekend zijn. Vóór 1 juli 2015 mocht een werkgever maximaal 3 arbeidscontracten voor bepaalde tijd geven of contracten voor bepaalde tijd die tezamen maximaal 36 maanden duurden. Daarna moest de werknemer een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd krijgen. Tijdelijke contacten waren opvolgend als er niet meer dan 3 maanden tussen zat. Met de komst van de WWZ krijgt een werknemer voortaan al een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd na 24 maanden. De contracten zijn opvolgend wanneer er niet meer dan 6 maanden tussen de contracten in zit.
De partijen bij een uitzendovereenkomst
Maar hoe zit dat nu precies als je voor een uitzendbureau werkt? Een uitzendkracht valt onder de ABU cao (Algemene Bond Uitzendondernemers).
Bij een uitzendovereenkomst zijn er drie partijen. De opdrachtgever, dat is de inlener, het uitzendbureau, dat is de uitlener, en de uitzendkracht. De uitzendovereenkomst is de arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer (uitzendkracht) door de werkgever (het uitzendbureau), in het kader van de uitoefening van het beroep of bedrijf van de werkgever ter beschikking wordt gesteld van een derde om krachtens een door deze aan de werkgever verstrekte opdracht arbeid te verrichten onder toezicht en leiding van de derde (artikel 7:690 BW). De opdrachtgever sluit dus een overeenkomst met het uitzendbureau. De uitzendkracht schrijft zich in bij het uitzendbureau en wordt zo geplaatst bij een opdrachtgever. De uitzendkracht heeft dan met het uitzendbureau een arbeidsovereenkomst.
Drie fasen
Een uitzendkracht krijgt te maken met drie fasen. Fase A, B en C.
Bij fase A werkt de uitzendkracht in totaal 78 weken voor het uitzendbureau. In deze fase kan de uitzendkracht een onbeperkt aantal arbeidsovereenkomsten krijgen. De arbeidsovereenkomst eindigt wanneer de periode is verstreken die in de arbeidsovereenkomst is overeengekomen of bij ziekte van de uitzendkracht. In deze fase kan de arbeidsovereenkomst een uitzendbeding bevatten. Dit houdt in dat het contract eindigt wanneer de opdrachtgever geen werk meer heeft voor de uitzendkracht (art. 7:691 lid 2 BW).
Wordt er voor een periode langer dan 26 weken niet gewerkt voor dat uitzendbureau, dan wordt er opnieuw met de telling van 78 weken begonnen. Bij kortere onderbrekingen wordt er verder geteld (art. 7:691 lid 4 BW). Als de uitzendkracht via een ander uitzendbureau of rechtstreeks bij diezelfde opdrachtgever heeft gewerkt, tellen die weken mee voor deze 78 weken.
Als de uitzendkracht langer dan 12 weken bij dezelfde opdrachtgever heeft gewerkt en de opdrachtgever wil het contract beëindigen dan geldt er een aanzegtermijn.
Fase B start als de 78 weken zijn verstreken. In deze fase wordt er in de arbeidsovereenkomst geen uitzendbeding opgenomen. De overeenkomst eindigt wanneer de termijn die overeen is gekomen in de overeenkomst voorbij is. De uitzendkracht krijgt in deze fase ook uitbetaald als hij ziek is.
Deze fase duurt maximaal 4 jaar of 6 contracten voor bepaalde tijd die gezamenlijk maximaal 4 jaar duren. Tussen de bepaalde tijd contracten mag niet meer dan 13 weken zitten. Als deze termijn langer is, begint fase B weer opnieuw.
Is deze onderbreking langer dan 26 weken, dan gaat de uitzendkracht weer terug naar fase A.
Als de uitzendkracht fase B volmaakt, dan start fase C. In fase C krijgt de uitzendkracht een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd van het uitzendbureau. Bij beëindigen van dit contract gelden de reguliere ontslagregels.
Al met al duurt het voor een uitzendkracht dus een stuk langer voordat hij zijn arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd krijgt.
Heeft u hier nog vragen over of wilt u hier meer over weten, neem dan contact op via het contactformulier met Karin Trommelen. Werkzaam in de regio Dongen, Klein Dongen, Dongen Vaart, ‘s Gravenmoer, Oosteind, Kaatsheuvel, Gilze-Rijen, Oosterhout, Hulten, Dorst en de Reeshof in Tilburg.
0 Comments